Obiekty usługowe

Budynki użytkowe to nowoczesne, praktyczne rozwiązania, atrakcyjna forma, trwałe materiały. Ekonomiczne podejście z zachowaniem wymogów technologicznych i prawnych.

Wśród budynków usługowych, które projektowaliśmy znajdują się: biurowce, przedszkola, sklepy, sklepy wielkopowierzchniowe, apteki, warsztaty mechaniczne, biblioteki, remizy strażackie, hotele, sanatoria.

Wiodącą kwestią jest tu zawsze funkcjonalność, która pociąga za sobą rozwiązania konstrukcyjne i materiałowe, adekwatne do wymogów technologicznych, przeciwpożarowych, sanitarnych i BHP.

Obiekty te swoim wyglądem muszą przyciągać i zachęcać klientów. Stąd często wyszukana forma architektoniczna: nowoczesna, tradycyjna, a nawet nawiązująca do form historycznych, gdy konserwator lub inwestor jest do takiej przywiązany.

Stosujemy również rozwiązania pozwalające zmniejszyć zużycie energii i ograniczać koszty budowy.

Wybrane realizacje

Pałac na wodzie – Sanatorium w Augustowie

Pałac na Wodzie – nawiązujący do klasycystycznego wzoru obiekt , położony nad brzegiem Netty, z wieżą widokową i kopułą wieńczącą klatkę schodową. Reprezentacyjna restauracja dajaca wrażenie przebywania na statku. Pokoje dla gości z widokiem na jezioro.

Kubatura: 9067 m3

Powierzchnia użytkowa: 3120 m2

Przedszkole w Warszawie – Praga Północ

W śródmiejskiej zabudowie uzyskano maksymalne nasłonecznienie dzięki zielonemu dachowi i ciekawemu rozwiązaniu placu zabaw. Obiekt o 3 kondygnacjach wykorzystujący także piwnice. Współczesna architektura.

Powierzchnia użytkowa: 1689,57 m2

Powierzchnia całkowita: 1 959,57 m2

Powierzchnia zabudowy: 674,81m2

Kubatura: 6567,48 m3

Długość: 30,58 m

Szerokość: 30,54 m

Wysokość: 10,90 m

Przedszkole położone w pierzejowej zabudowie śródmiejskiej wpisuje się w tkankę miejską kontynuując linię zabudowy wzdłuż ulicy Wrzesińskiej i operując podobnymi elementami architektonicznymi jak w najbliższym otoczeniu ( pilastry i belki konstrukcyjne). Szczupłość miejsca powoduje konieczność wykorzystania trzech kondygnacji – dwóch naziemnych i jednej piwnicznej.

Parter o oszczędnej formie wzbogaconej jedynie wychodzacymi ze ścian słupami pokryto płytami okładzinowymi włóknocementowymi w kolorze betonu . Przekręcenie elewacji południowo-wschodniej w stronę południa ma na celu zwiększenie nasłonecznienia sal dydaktycznych.

Pierwsze piętro z półkolistymi nadwieszeniami , pokryte cortenem lub inną płytą okładzinową o podobnej, rdzawej , kolorystyce wprowadza wrażenie ruchu i przełamywania sztywnego układu słupów konstrukcyjnych.

Na dachu przedszkola umieszczono ogródek z grządkami dla dzieci , a wody opadowe odprowadzono poprzez kaskadę na poziom terenu , co wzbogaca oddziaływanie obiektu o dodatkowe elementy wody i zieleni.